تاثیر اخبار جنگ بر سلامت روان کودکان/ راهکار حفظ سلامت روان کودکان
کودکان به عنوان عضو حساس جامعه محسوب می شوند. از این رو بایستی به سلامت روان آنها توجه ویژه ای شود تا در آینده و بزرگسالی با مشکل رو به رو نشوند. در دنیایی زندگی می کنیم که کشورها به خاطره مسائل سیاسی با یکدیگر جنگ می کنند در این میان تاثیر اخبار جنگ بر سلامت روان کودکان را باید جدی گرفت. و برای آن راهکاری را اندیشید. آینده کشور به دست همین کودکان است. در این مقاله قصد داریم در این خصوص بپردازیم و اطلاعات مفیدی را در اختیار پدر و مادر های دلسوز قرار دهیم.
آیا اخبار جنگ بر سلامت روان کودک تاثیر دارد؟
به طور قطع اخبار جنگ بر سلامت روان کودکان تاثیر می گذارد و در رفتارهای بیرونی کودک نمود پیدا می کند. چرا که کودکان درک درستی نسبت به مسائل جنگی ندارند و نمیتوانند هیجانات خود را در این زمینه مدیریت کنند.
تاثیر اخبار جنگ بر روان کودکان عبارت است از؛
• استرس و اضطراب بیش از حد
• عدم تمرکز
• کاهش یادگیری
• بیخوابی
• پرخاشگری
• افسردگی
• روابط اجتماعی نادرست
• کوشه گیری
• بد خلقی
• بدبینی
سلامت روان چیست؟
سلامت روان یک نوع بهزیستی ذهن و روان است به این معنا که فرد از نظر عاطفی و رفتاری یک عمل کرده قابل قبولی از خود بروز دهد. افرادی که بتوانند احساسات، افکار و رفتار خود را در برابر چالشهای زندگی مدیریت کنند از سلامت روان برخوردار هستند. البته با تمرین ر کسی میتواند به سلامت روانه خود کمک کند.
اهمیت سلامت روان در کودکان
سلامت روان بر تمامی ابعاد زندگی انسان تاثیر مستقیم میگذارد کسانی که از سلامت روان برخوردار هستند کمتر به بیماریهای روانی از جمله استرس و اضطراب دچار میشوند همچنین در زمینه کار و تحصیل بهتر عمل میکنند. علاوه بر این موارد در روابط اجتماعی خود با دیگران سالم تر خواهند بود. اگر به سلامت روان کودکان را از همان سنین کودکی اهمیت داده شود قطعا در سنین بالاتر عملکرد های خوب و منطقی از آنها را مشاهده خواهید کرد.
۵ راهکار حفظ سلامت روان کودک در برابر اخبار جنگ
اخبار جنگ از طریق فضای مجازی، رادیو و تلویزیون و یا توسط دوستان و خانواده به کوش کودکان می رسد. و به سلامت روان آنها آسیب می رساند برای حفظ سلامت روان کودکان راهکار هایی را می توان به کار برد در ادامه این موارد را مطالعه فرمائید.
1. در خصوص احساسات کودک با آنها صحبت کنید
یکی از راهکار های حفظ سلامت روان کودکان در برابر اخبار جنگ این است که با کودک و فرزند خود در مورد احساسی که دارند صحبت کنید این امر باعث می شود کودک به خوبی بتواند احساسات خود را بیان کند و پدر و مادر به عنوان کانون توجه فرزندان بایستی جواب درستی به احساسات آنها بدهند و توجیه قابل قبولی ارائه دهند.
2. کودکان خود را با واقعیت آشنا کنید.
برای حفظ سلامت کودکان از اخبار جنگ بهترین راهکار این است که آنها را از اخبار جنگ آگاه کنیم و خبر های جنگ را به درستی در اختیار آنها بگذارید تا کودک درک درستی از واقعیت داشته باشد و به راحتی بر ترس و استرس خود غلبه کند. به آنها این اطمینان را بدهید که کشور ایران به خوبی می تواند در برابر دشمن مقاومت کند و از تجهیزات کافی نظامی برخوردار است. و متناسب با سن کودک آنها را با واقعیت آشنا کنید.
نکته؛ هنگامی که با کودک خود درباره اخبار جنگ صحبت می کنید و آنها را با واقعیت ها رو به رو می کنید سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و با بیانی شیوا و رسا با آنها صحبت کنید با کودکان بایستی با زبان کودکی حرف زد تا آنها به خوبی منظور ما را متوجه شوند.
3. کودک را به فعالیت های سرگرم کننده مشغول کنید.
سرگرم کردن کودک راهکار خوبی برای حفظ سلامت کودکان است بچه ها روحیه لطیفی دارند و نسبت به حوادث آسیب پذیرتر هستند بنابراین سعی کنید ذهن کودک خود را به سمت بازی و سرگرمی معطوف کنید تا درگیر جنگ و اخبار جنگی قرار نگیرند و بتوانند استرس و اضطراب را از خود دور سازند.
4. پدر و مادر آرامش خود را حفظ کنند
بهترین و اساسی ترین راهکار حفظ سلامت روان کودکان در برابر اخبار جنگ این است که پدر و مادر هر دو آرامش خود را حفظ کنند چرا که کودک از رفتار و عملرد والدین خود الگو می گیرد و طبق آن عمل می کنند اگر کودکی در محیطی پر از استرس و تشنج قرار بگیرد نمی تواند روان سالمی داشته باشد.
5. مراجعه به مشاور یا روانشناس کودک
کودکان نسبت به حوادث پیرامون خود عکس العمل متفاوتی از خود بروز می دهند. اگر کودکی نسبت به اخبار جنگ حساس تر باشد و نتوانید او را کنترل کنید می توانید از مشاور یا روانشناس کودک کمک بگیرید و از سلامت روان کودکان خود را در برابر اخبار جنگ محافظت نمائید.
6. تقویت ایمان و باور به قدرت خداوند در کودکان
مهم ترین راهکار برای حفظ سلامت روان کودک در برابر اخبار جنگ تقویت ایمان در کودک است. اگر این باور به قدرت خداوند را در کودکان تقویت کنیم اصلا ترس و اضطراب از جنگ برایشان بی معنا خواهد شد.
7. برای کودک مثال های عینی بزنید
قیام امام حسین و عاشورا به عنوان الگویی برای جهانیان است میتوانید صحنه های قیامت را برای کودک بازگو کنید و برای او این را بیان کنید که کودکان در آن زمان چقدر شجاع بودند و با تمام مشکلات به خدا تکیه میکردند و به او اعتماد داشتند.
نویسنده: فاطمه خانه زر
ویرایش:زینب کامکار
جنگ و مدیریت استرس کودکان در زمان جنگ: راهکارهای مؤثر برای والدین و مربیان